maanantai 31. tammikuuta 2011

Vko 4

On aika ironista, että nyt kun olen lähes tuplannut treenimääräni pariin viime vuoteen verrattuna, eivät vammat ja flunssat ole haitanneet juuri lainkaan menoa. Viime vuosien heikot esitykset lenkkipoluillahan ovat johtuneet ennen kaikkea selän ongelmista, joista on säteillyt kipuja myös nivusiin, reisiin ja alavatsaankin. Tämä taas on johtanut heikkoon motivaatioon ja kunto on ennestään laskenut. Viime talvena onneksi kuntoutin selkää fysioterapeutin ohjeiden mukaan ja vaikka en viime vuonna siitä vielä hyötynytkään, niin nyt tuntuu siltä, että selkä pysyy toimintakuntoisena, jos vain muistaa säännölliset keskivartalojumpat.

Mystisempää on se, että koko viime kesän pilannut jalkapohjavaiva on pysynyt kurissa juoksemalla ja venyttelemällä. Vaivojen taustalla onkin saattanut olla toiminnallisuuden puute ja treenin lisääminen on parantunut tilannetta mm. aineenvaihdunnan kohennuttua.

Menneellä viikolla valitettavasti sain hieman muistutusta keskivartalon kipujen harjoitusta haittaavasta vaikutuksesta. Työni haittapuoliin kuuluvat silloin tällöin kiinnipitotilanteet ja viime maanantaina tällaisen tilanteen yhteydessä alavatsa ja nivuset jotenkin kramppasivat ja kun kaiken kukkuraksi maanantai-illan hiihtolenkillä meinasin vetää lipat, paheni tilanne sen verran, että jouduin käytännössä passaamaan viikon mailapelit. Ympäri keskivartaloa säteillyt kipu aiheutti ikäviä, äkillisiä vihlaisuja, joita välttääkseni en halunnut tehdä nopeita suunnanmuutoksia tai kiertoja. Kipulääkkeiden ja lihashuollon turvin sain kuitenkin tehtyä muun suunnitellun ohjelman, vaikka hiihtäessä tulikin pari ikävää tuntemusta suksen lipsahdettua.

Ma: Ehdin hiihtää junnujen hiihtotreenien aikana 15,2 km/65' pertsaa, joka oli pari kilsaa vähemmän kuin ohjelmassa. Noihin vanhoihin hiihtokilsoihin ei tosin parane liikaa tuijottaa, sillä 5 km lenkit voivat olla todellisuudessa 4-5,5 km ja 1987 ei ollut käytössä gps:ää, joka kertoo totuuden.

Ti: Työmatkat juosten jäivät kilsan verran vajaaksi suunnitellusta 14,5 km setistä ja päivän pelikin meni pelailuksi kipujen takia, mutta illan lumitöillä (30') sain paikattua määrävajetta. Ihme kyllä kivutkin pysyivät kurissa, kun huolellisesti keskityin oikeisiin työasentoihin ja pidin paketin kasassa.

Ke: 11,9 km/61' juoksu, puoli kilsaa ja 9' vähemmän kuin ohjelmassa. Päiväpelit jäivät väliin.

To: 15,6 km/69' pertsaa Haikon pururadalla ja päälle 11' olohuonekuntopiiri (ohkp). Oikeasti tämä oli ohjelmoitu vasta perjantaille, mutta silloin oli tarjolla muuta ohjelmaa.

Pe: Tässä olisi sitten ollut torstain lepopäivä, mutta juoksin 6,5 km työmatkan ja koska lähdin myöhässä, juoksin vähän reippaammin eli 29 minuuttiin. Reppu selässä.

La: Hisupäivähän tämä olisi ollut, mutta tyydyin vk-hiihtoon Veikkolan urheilupyhätössä. Hisussahan tyyli on vapaa eli kaikkea luistelun ja rämpimisen väliltä, mutta vedin itse tällä kertaa pertsaa. Gps-data näytti, että 14,3 km:iin kului aikaa 54'35". Tämä on tietysti aika säälittävää vauhtia, mutta aika säälittävässä kunnossa on kalustonikin. Erityisesti tasatyöntöosuuksilla ja loivissa laskuissa tulee turpaan, jos ei ole viitsinyt laittaa luistoa sitten viime kevään. Tehoja sain kyllä kivasti irti. Verryttelynä 28' hiihtoa eli 2,4 + 3,3 km. Yhteensä aikaa treeniin kului 82', joka vastasi koko lailla tavoitetta.

Su: Taas "hisua". Tälläkin kertaa sama ohjelmanmuutos perinteisen tyylin vk-hiihtoon. Nyt piti onneksi jaksaa vain 40'. Olin nimittäin aivan hapoilla ja kun kelikin oli tuulineen ja uusine lumineen lauantaista hitaampi, en edes yrittänyt mennä ihan yhtä kovaa. 5 km kierrokseen meni nyt pari minuuttia kauemmin eli ehdin 10 km 41 minuutissa. Alkuverkkana 2,5 km hiihto ja loppuverkkana 2,5 km juoksu. Taas tehollisesti hyvin autenttinen päivä alkuperäisen suhteen, sillä treenin kokonaisaika oli samaiset 70'.

Koko viikon saldo, 8 h 3 min jäi 22 minuuttia vajaaksi lähinnä pelien poisjäämisen takia.

6 kommenttia:

  1. Referenssinä vauhdeille köde: mulla 3*5 veikkolassa pertsaa pk vauhdilla 20 minsaa tasan kiekka normi kelillä (keskisyke noin 132). Kalusto kohtalainen. Mutta ei hajuakaan kuinka paljon paranis jos yrittäis kovaa. Ei varmaan paljoa. Oinaskallio vetää sarjahiihdois 17 minsaa. /hynni

    VastaaPoista
  2. Mulla lauantaina vähän alle 19'/ kierros, sunnuntaina pari minuuttia kauemmin. Femman nykyinen variaatio on gepsin mukaan tarkka 5 km. Mut sinänsä aika huvittavaa, maanantaina hiihtelin Porvoossa rentoa pertsaa suunnilleen samalla vauhdilla kuin sunnuntaina Veikkolassa reipasta.

    VastaaPoista
  3. "Etkö sitä jo kantapään kautta tiedä,
    että lihas ei laiskaa elämää siedä
    vaan haluaa päästä liikunnalliseen hurmioon"

    t: Risto Räppääjä

    VastaaPoista
  4. Palauttavaa pk:ta 17 min kierroksia, keskisyke 122. Sux voideltu Pirkan hiihtoon 2004, vtt Ceralla tietenkin. Nooh, mä annoinkin mennä vapaasti vaan ja oon Ylisepon tekniikkakoulut ym. läpikäynyt kova treenari.

    VastaaPoista
  5. Joo, kyl tänään ois ollut ihan toinen tahti. Lentokeli, tuli ihan mieleen Veikkolan puistohiihdot -85 tai -86, kun Mietaa ja YliSeppo otatti oikeen kunnolla.

    VastaaPoista